Budapesti Karácsony 2022

Margitsziget

A sziget Budapest egyik legfontosabb és legszebb rekreációs helyszíne. Mai nevét a később szentté avatott Árpád-házi Margit hercegnőről, IV. Béla király lányáról kapta, aki életével és csodáival különleges helyet foglal el a magyar történelemben. A sziget 1901-ig csak hajón vagy csónakkal volt megközelíthető, amíg el nem készült a Margit híd szigetre vezető szárnya.

A Margitsziget 2800 méter hosszú, területe közel 100 hektár. Már a rómaiak is jártak a területén, ugyanis az itteni ásatások feliratos köveket, pénzeket hoztak a felszínre a II. századból. A szigetet egyébként egy 1225-ből fennmaradt oklevél említi először.

A Margitsziget számtalan látnivalóval várja a látogatókat. Az itt feltörő 70 fokos gyógyforrás vize táplálja a gyógyfürdőket. A 200 éves fák árnyékában megtaláljuk a sziget névadó királylánya hajdani otthonát, a domonkos-rendi apácakolostor romjait és a Szent Mihály kápolnát. Az 1911-ben épült Víztorony magasan kiemelkedik az öreg fák közül, így onnan Budapest 360 fokos körpanorámáját csodálhatjuk. A sziget északi részén lévő Szikla- és Japánkertbe kis fahíd vezet, ahonnan növények szegélyezte ösvények visznek egyre beljebb, a finoman alázúduló vízesésig. A halastó közepéből pedig a „Kis hableány“ szobra emelkedik ki. A legkülönlegesebb látványosság mégis Magyarország legnagyobb zenélő szökőkútja, melynek átmérője 36 méter, és a középső vízsugár több mint 25 méter magasságba lő fel. Műsorában óránként hangzik fel egy zenei blokk, sőt esténként különleges lézervetítésben gyönyörködhetünk a szökőkút vízfüggönyén.

A Margitszigetet bejárhatjuk gyalog, kerékpárral, de akár bringóhintóval is, ha pedig valaki sportolni, joggingolni szeretne, azt várja a sziget körül kialakított futókör.

Forrás: budapestinfo.hu 

This site is registered on wpml.org as a development site.