Budapesti Karácsony 2022

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

A Széchenyi Gyógyfürdő gyógyvize Budapest második legmélyebb kútjából, 1246 méter mélyről tör a felszínre. A hőmérséklete 76 °C, és alapvetően innen táplálják a 21 medencét.

A Széchenyi, becenevén a „Szecska” Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma. 1913-ban nyitották meg, és rövidesen évi csaknem egymillió vendéget fogadott. 1926-tól épült meg a fürdő uszodarésze, amelynek három medencéjét félkör alakban fogja közre egy „friss reneszánsz” stílusban elkészült épület. A kültéri medencék körüli teret és az épületet számos szobor díszíti, a hosszúkásan elnyúló medencék oldalán egy-egy szökőkút található. A vízre utaló számos motívum miatt az épület egyfajta „fürdőpalotaként” is értelmezhető, ahol a belsőépítészeti megoldások a fürdőkultúrának vannak alárendelve. A Széchenyi fürdő tükrözött szerkezetű; ugyanazok a medencék találhatók meg az épület mindkét szárnyában. Ennek oka, hogy tervezésekor a nemek szétválasztása miatt két szárnyban ugyanazokat a medencéket helyezték el. A fürdő a II. világháborúban ugyan károkat szenvedett, szerencsére a kút nem sérült meg.

Az élménymedencében sodrófolyosó, víz alatti pezsegtetés, nyakzuhany és az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár működik. A gyógyvíz kopásos jellegű ízületi és gerinc betegségek, krónikus ízületi gyulladások, ortopédiai műtétek és balesetek utáni rehabilitáció esetén ajánlott. Az ivócsarnokban különféle belgyógyászati problémák kezelésére alkalmas gyógyvizet ihatunk. A belépőjegy ára számos wellness szolgáltatást is tartalmaz, mint például konditerem használat, szaunák, aerobic, vízi torna.

Forrás: budapestinfo.hu 

This site is registered on wpml.org as a development site.