http://Paál%20Sándor%20portré%20tűzzománc%20művész

Kézművesek

Paál Sándor – TŰZZOMÁNC

tűzzománc művész

Az én történetem:

Családnevem hivatalosan Pál, de a reformkorban még Paálnak írták. A tűzzománc világában ezt használom. A zománcozást 1979-80-ban kezdtem tanulni, még építész hallgatóként a Budapesti Műszaki Egyetem Rajzi Tanszékén mesterem, Kákonyi István szobrász- és festőművész irányításával. Munkáim az elmúlt bő ezer év műveltségének magyar illetve európai motívumkincsére épülnek: a honfoglalás- és Árpád-kor, a románkor, a reneszánsz, és a rendkívül gazdag népművészeti hagyatékunk, de természetesen a mai világunk is inspirál.

Mit találsz nálam:

A tűzzománc legalább 3500 éves technika. A lényege, hogy üvegszerű anyagot -többnyire por alakban felhordva- fémre olvasztanak, miközben a két anyag szervesen összeforr. A zománcozott tárgyak színüket, nemes megjelenésüket bármeddig megőrizhetik. A mi csodálatos Szent Koronánk zománcai például már legalább egy évezrede ragyognak.
Vörösrézre zománcozom, az égetési hőfok 850-900 °C. Az ékszerek fémszerelékei 925 ezrelékes tisztaságú ezüstből készülnek. A gyöngyök anyaga tenyésztett gyöngy vagy féldrágakő (pl. ónix, borostyán, gránát stb.). A képkeretek fából vannak.
Igyekszem e többezer éves mesterséggel kultúránk időtlen idők óta csiszolódó szellemi és formai motívumait e maradandó szépségű anyagba oltva a mába közvetíteni, ötvözve mai útkeresésünk kísérleteivel, eredményeivel.