http://Shawl_bay

Kézművesek

Galambos Ádám – Shawl Bay

takácsmester

Az én történetem:

„A Természet a szerelmem, a múzsám, a műtermem”
A Shawlbay szövőműhely alapítója és vezető művésze vagyok. Célom, hogy a viselhető textilművészet megtervezése és gyártása mellett másokat is megtanítsak arra, hogy a régi hagyomány felelevenítésével valósítsák meg lehetőségeiket. A szövést először nagymamámtól tanultam meg. Ez a mesterség szinte elveszett örökség volt a családomban. Vágyam volt, hogy a hagyományt életben tartsam, ezért elkezdtem tanulmányozni ezt a művészetet. Technikákat gyűjtöttem különböző mesterektől, például Egyiptomban, Szerbiában, Görögországban és Törökországban. Az ezekben az országokban talált technikákat, hagyományokat összefogva, ötvözve alakítottam ki saját technikámat.

Mit találsz nálam:

A termékek elkészítése során kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy többfunkciós darabokat alkossak, így egy sál lehet stóla vagy fejkendő is, ha pedig megunjuk, akár egy szép futó, vagy bekeretezett műalkotás is válhat belőle. A szövéshez pamut, gyapjú, kasmír, selyem, újrahasznosított selyem és pamut anyagokat használok. A szövéstechnikák közül főként vászonszövéssel foglalkozom. „Sálaim” mintáját a kárpit- és szőnyegszövésből átvett technikák ötvözésével hozom létre, mellyel egyedülállóan tartós és különleges darabokat tudok létrehozni, megtartva az alapanyagként használt szálak finomságát és légiességét.
Inspirációmat számos helyekről kapom: a különböző kultúrák mítoszaiból és legendáiból, az op-artból, a Bauhausból, az impresszionizmusból, valamint Victor Vasarely, Rothko és Monet műveiből. Szeretek a szabadban dolgozni, közel a természet formáihoz és színeihez. Csak természetes szálakat használok, hogy a lehető legkisebb hatással legyek törékeny környezetünkre. Arra törekszem, hogy természettel való békés együttélésre ösztönözzek mindenkit.