Budapesti Karácsony 2022

„Betemetett a nagy hó erdőt, mezőt, rétet” – Téli kirándulóhelyek Budapesten

Amint leesik az első hó, varázslatos meseországgá alakulnak a budai hegyek-völgyek és környékük. Adunk pár tippet, merre indulj télen, ha a havas tájban és városban szeretnél gyönyörködni.

Gellért-hegy

A város közepén magasodó domb télen, hóban az egyik legkülönlegesebb arcát mutatja. Kedvencünk a ropogós, hófehér reggeleken, amikor ragyogó napsütés van. A távolban szánkózó gyerekek ricsaja hallatszódik, de a város felé néző ösvények csendesek. Ha egy cseppnyi igazi télre vágyunk, ideális választás erre sétálni. Indulhatunk a Filozófusok kertje felől vagy a Gellért tértől felgyalogolva, a behavazott városra nyíló panoráma magáért beszél. Itt vannak a város egyik legnépszerűbb szánkózó lankái, össze-vissza tekergő ösvények és persze meseszép a kilátás Pest fehér háztetőire.

Normafa

A város klasszikus téli kirándulóhelye már évszázadok óta. Viszonylag gyorsan és könnyen megközelíthető a Széll Kálmán térről induló buszok valamelyikével, mégis megérkezve azonnal a természetben érezhetjük magunkat. Sétálhatunk, szánkózhatunk, sőt síelhetünk is a Normafa környékén és az Anna-réten, de nekivághatunk a közeli János-hegynek és az itt magasodó kilátónak is.

Országos Kéktúra 14. szakasz: Hűvösvölgy-Solymár

A könnyen megközelíthető Hűvösvölgyből indulva egyszerűen rátalálunk a kék jelzésre, amit végig követnünk kell. A túra érinti a hármashatárhegyi repülőteret, valamint számos II. világháborús katonai sírt is. Valaha erre feküdt Mátyás-király legendás vadaskertje is, ennek emlékét is láthatjuk. A környéken sok-sok terepfutóval is találkozunk, úgy tűnik az Oroszlános szikla környéke nekik is a kedvencük. A beszédes nevű kőtömb egykor egészen olyan volt, mint egy méltóságteljesen ücsörgő nagymacska, mostanra azért jócskán megkopott. A túra érint két fővárosi kilátót is, elsőként az Árpád-kilátónál szusszanhatunk egyet, ahonnan a Duna távolban tekergő ezüst szalagjára látunk rá, majd némi kaptatóval felérünk a Glucker-kilátóhoz, a Hármashatár-hegyre.