Budapesti Karácsony 2022

7 dolog Budapesten, amit csak télen lehet igazán élvezni

A kürtőskalács

Budapesten is nagyon népszerű ez a tradicionális erdélyi édesség, a parázs fölött sütött kelt tésztás, szokatlan formájú kürtőskalács. Ki ne tudna felidézni egy olyan pillanatot, amikor a hamisítatlan édeskés kürtőskalács illat hatalmába kerítette, és már kutatott is utána, hol szerezhetné be a csemegét? Az ünnepek közeledtével pörög fel igazán a kürtőskalács népszerűsége, a karácsonyi vásárok és hangulat elengedhetetlen részei a sokféle – fahéjastól a liofilizált málnával megszórtig – verzióban kapható forró csemegék.

A fürdők

Magyarországnál csak Izland dicsekedhet több hőforrással Európában. Budapesten csak történelmi termálfürdőből hat van – a legreménytelenebb kérdések egyike, hogy melyikbe menjünk, mivel mindegyik más időszakot, stílust és vendégkört képvisel. Téli időszakban azonban – bármilyen furcsának is tűnhet – érdemes a nyitott fürdőkbe menni. Egészen egyedi látvány a sok vendég, aki fürdőruhákban mászkál a mínuszokban – megfázni esélytelen, annyira meleg a víz. Ha szerencsénk van, akár a hóesést is élvezhetjük nyakig a vízben ülve. A forró víz és a hideg levegő találkozása miatt pedig egészen misztikus légköre van a fürdőzésnek, mintha egy felhőben ücsörögnénk.

Karácsonyi vásárok

A város számos terén áll az adventi időszakban kisebb-nagyobb vásár, ahol nem csak forralt bort kortyolgathatunk, de kedves, ünnepi apróságokat is beszerezhetünk magyar árusoktól.

A történelmi kávéházak

Budapest fénykorában, több, mint négyszáz kávéházzal dicsekedhetett. Minden kerületnek és minden szakmának megvolt a sajátja, a költőktől kezdve a pénzért kapható hamis tanúkig. A legismertebbek közülük a “grand cafék”, amelyek pompájukkal, hangulatukkal és választékukkal visszahozza a boldog békeidők hangulatát. Egy kávé vagy egy sütemény áráért egy órára bárki visszaálmodhatja magát a fiákerek és a cilinderek korába.

A Pillangóház az Állatkertben

A budapesti Állatkert Európa egyik legrégebbi állatkertje. Az építészeti öröksége is megér egy sétát, különösen a szecessziós bejárat és az Elefántház, ami még diplomáciai bonyodalmakat is okozott. Törökország – aki éppen az Osztrák-Magyar Monarchia szövetségese volt az első világháborúban – ugyanis kifogásolta, hogy miért készül dzsámi egy állatnak. És tényleg, az épület olyan szép, mint egy pici templom.

Van azonban egy olyan sarka az Állatkertnek, ami semmihez sem hasonlít és meleg, mint a trópusok: a Pillangóház. Itt biztosan nem fogunk fázni és gyönyörködhetünk a körülöttünk repkedő vagy narancsot szürcsölő pillangókban. Ha szerencsénk van a kezünkre is szállhat egy.

Korcsolyázni a Városligetben

Ide még annak is érdemes eljönnie, akinek életében nem volt a lábán korcsolya és szíve szerint novembertől márciusig ki se mozdulna a kandalló melletti fotelből. Van valami kortalan derű, báj és varázslat az egészben, itt még a sorban is mosolyogva állnak az emberek. Korcsolyát lehet a helyszínen is bérelni, a büfében lehet teát és forralt bort inni, a kezdőket pedig vicces segédállatokba kapaszkodva terelgetik a családtagok. A környezettől, a kivilágított Vajdahunyad várától és a Műjégpálya fehér csipkére hajazó épületének látványától cserzett szívű filmproducereknek is bepárásodik a tekintete.

A hóborította Budapest

Egyre ritkább tünemény, de annál inkább kivételezettnek érzi magát az ember, ha éppen akkor van Budapesten, amikor elborítja a hó. Minden puha, csöndes és meseszerű lesz ilyenkor. Még a járókelők is elhalkulnak kicsit. Érdemes ilyenkor is felkeresni a klasszikus látnivalókat vagy kirándulni a legjobb kilátópontokhoz: egészen más ilyenkor a Halászbástya vagy a panoráma a Gellért-hegyről. De az épületek díszei is megváltoznak.

Ünnepi díszbe öltözött járművek

Minden évben változatos megoldásokkal dekorálja fel a főváros több tömegközlekedési járatát is. Ezeknek sokszor nem csak az ünnepi dekorációja különleges, de az adventi időszakban adomány ás ajándékgyűjtő körutakra is indulnak a trolik-villamosok-buszok.